PROJEKTNI TJEDAN / 18.- 22. PROSINCA 2023.

U zadnjem nastavnom tjednu prvog polugodišta s ciljem sistematizacije i uvida u stupanj ostvarenosti ishoda učenja u modulima koji su sastavni dio kurikuluma za stjecanje kvalifikacija Pomoćni ugostitelj i Tehničar za ugostiteljstvo osmišljen je 1. projektni tjedan.

Cilj projektnog tjedna je kroz stvarne radne situacije tijekom aktivnosti Projektnog tjedna provjeriti ostvarenost ishoda učenja i pripadajućih vještina. Procesom refleksije primijeniti će se vrednovanje kao učenje i vrednovanje naučenog.

Tijekom tjedna provedene su brojne aktivnosti:

  • Pomoćni ugostitelji su pripremili božićne kolačiće koje su zajedno s Tehničarima za ugostiteljstvo ukrašavali, te su najljepše ukrašeni kolačići odnosno njihovi autori nagrađeni simboličnim nagradama. 
  • Organizirano je i natjecanje u kojem su budući tehničari za ugostiteljstvo degustirali razne suhe kolačiće i trebali su otkriti koji se začin nalazi u pojedinom kolačiću. Kolačiće su pripremili i začinili budući Pomoćni ugostitelji.
  • i matematika se uklopa u sve aktivnosti strukovnog područja te je organizirana tematska „matematička kviskoteka“
  • u modulu Komunikacijske vještine, usvojenost i vrednovanje ostvarenosti ishoda provedeno je kroz aktivnost dočeka gostiju na domjenku, upoznavanja gosta s ponudom jela i pića, razgovorom s gostima o utiscima te predstavljanju samog projekta.
  • u modulu Strani jezik u struci kroz aktivnost izrade jelovnika na njemačkom i engleskom jeziku provjerena je ostvarenost ishoda učenja strukturiranja kratkih i jednostavnih tekstova poznate tematike koristeći se preporučenim jezičnim strukturama.
  • u modulu Temeljne vještine u ugostiteljstvu / Osnove ugostiteljskog posluživanja učenici su opisali radne procese posluživanja gosta, obavili pripremne i završne radove u ugostiteljskom objektu za dnevne obroke i primijenili pravila posluživanja gosta u poslužnom odjelu ugostiteljskog objekta.
  • u sklopu modula Procesi obrade namirnicak, učenici su usvojili osnovne pojmove o žitaricama te procesima obrade žitarica i izradi pekarskih proizvoda. Vještine su prakticirali izradom smjese od brašna i soli, bojanje smjese prirodnim bojama, valjanje tijesta i izrada ukrasa sa kalupima božićnih motiva, a nastavnica je s učenicima pripremila i provela Božićnu radionicu u Domu za starije osobe u Zaboku.
  • Božićni domjenak u Akademisu - završna je aktivnost projektnog tjedna za koju su učenici uz praćenje i podršku nastavnika osmislili i pripremili pozivnice na materinjem i stranom jeziku, prigodni jelovnik, planirali su namirnice koje će koristiti te sudjelovali u pripremi jela, njihovoj prezentaciji i posluživanju te primijenili sve usvojene vještine i znanja.