Projekti u zajednici
Projekt - ŠTRUKLIJADA
Štruklijada je višegodišnja županijska manifestacija čiji je osnovni cilj promocija i zaštita zagorskih štruklja, tradicionalnog zagorskog jela te prepoznatljivog brenda Zagorja, a Srednja škola Zabok sudjeluje u organizaciji i programu od prve Štruklijade od 2009. god. Manifestacija privlači brojne ugostitelje i duge zainteresirane proizvođače, koji žele prezentirati svoje zagorske štrukle te naravno posebno goste, posjetitelje i turiste - ljubitelje ove poslastice. U godini 2023. najboljim štrukljima u Zagorju proglašeni su zapečeni štruklji Srednje škole Zabok.
Srednja škola Zabok, učenici i strukovni nastavnici na razne načine uključeni su u projekt "Zagorski štruklji". Osiguravamo dostupnost dobra svekolikoj javnosti. Sudjelujemo u popularizaciji, promociji i njegovanju kulturnog dobra, te štitimo interese dobra kako bi se izbjegla opasnost od nestajanja i zaborava. Povodom raznih događanja i manifestacija, promičemo našu nematerijalnu tradicijsku kulturnu baštinu, sudjelujemo u mnogim kulturnim projektima, te značajno doprinosimo očuvanju i njegovanju ovih autohtonih vrijednosti utirući im tako put ka budućnosti. Tako smo:
licencirali postupak prigotavljanja zagorskih štruklja prema HACCP-sustavu za potrebe EU-projekta HOMER za Krapinsko zagorsku županiju.
prezentirali zagorske štrukle u svibnju 2008. godine u Republici Francuskoj na susretu mladih Mediterana pod nazivom "Proljeće mladih Mediterana" (pred 4 tisuće mladih iz 18 zemalja).
sa zagorskim štrukljima i drugim gastronomskim užitcima sudjelovali smo na EKO-ETNO velesajamskoj priredbi u Zagrebu, nekoliko puta.
svaki učenik naše škole - ugostiteljsko turističkog programa naučio je napraviti zagorske štrukle.
svaki gost koji dođe u našu školu mora probati zagorske štrukle.
naši učenici sudjeluju u Gastro show-u svake godine 'odmjeravajući snage' sa znanim i manje znanim poznavateljima tradije pripremanja zagorskih štruklja
Više o projektu
Projekt - Mali Gastro
Mali Gastro je školska turistička manifestacija, koja se održava 2 desetljeća, a čiji je osnovni cilj promocija ugostiteljsko turističkih zanimanja. Na manifestaciju su pozvani učenici osnovnih škola, njihovi roditelji, djeca iz dječjih vrtića, fakulteti i visoko-školske ustanove, poslodavci te javni mediji, kako bi se promovirala ugostiteljsko turistička zanimanja bilo kao poziv na upis nekog zanimanja u Srednjoj školi Zabok, bilo kao nastavak školovanja na visokim školama i fakultetima.
Kroz ugostiteljsko turističku ponudu, zabavne igre, prezentacije zanimanja, degustacije gastronomskih zalogaja i bezalkoholnih koktela te drugih aktivnosti, učenici Srednje škole Zabok prezentiraju svoja postignuća i vještine te na taj način nastoje potencijalnim učenicima približiti ugostiteljsko turistička zanimanja.
Više o projektu
Projekt - Gljivarenje vu Stubakima
Svake godine, u listopadu, tradicionalno već 26 godina održava se manifestacija Gljivarenje vu Stubakima - najveća gljivarska manifestacija u Republici Hrvatskoj, na kojoj se redovito sudjeluju učenici Srednje škole Zabok. Sudjeluju u turističkim aktivnostima zajednice te promoviraju svoja zanimanja, svoja postignuća, vještine i umijeća.
Učenici uz mentoriranje svojih nastavnika pripremaju niz gastronomskih delicija poput tradicionalnih zagorskih štruklja i bučnice, raznih malih zalogaja čiji su osnovni sastojci gljive, buče, med i drugi plodovi jeseni. Osim toga, učenici na primjeru provedbe manifestacije mogu uočiti spajanje zabave, razonode, gastronomije, prirode, zaštite prirode, edukacije o tome, tradicije i turizma, a što pridonosi njihovom budućem zanimanju i proširuje vidike o raznolikosti turističkog proizvoda.
Više o projektu
Studijsko putovanje u Dubrovnik
U sklopu projektnih aktivnosti #ReCeZa projekta dana 11.04. krenuli smo na put prema Dubrovniku. Prvi dan posjetili smo agroturizam Kameni dvori gdje smo dekustirali tradicionalne proizvode Dubrovačko - neretvanske županije.
Više o projektu
Međunarodno natjecanje G&T Cup Bled 2023
U sklopu projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok, učenik 3.THK razreda, Timotej Gudek i mentori, prof. Josip Hodak i prof. Kristina Kovačec sudjelovali su na 17. međunarodnom natjecanju G&T Cup za barmene koji se održao u Višoj strukovnoj školi za ugostiteljstvo, wellness i turizam u Bledu u Sloveniji u razdoblju od 9. do 11. svibnja 2023. godine.
Više o projektu
Studijsko putovanje
Nastavnici Srednje škole Zabok i škola partnera - Srednje škole Prelog, Gospodarske škole Varaždin i Turističko-ugostiteljsko i prehrambene škole Bjelovar i projektni partner Hotel Kaj, otputovali su u Sloveniju u sklopu višednevnog stručnog studijskog putovanja. Posjetili su Bioterme Mala Nedelja gdje im je predstavljen koncept bioturizma i njegovih sastavnih dijelova: termalni park, wellness, glamping i biohotel.Hotel Bioterme je prvi ekološki prihvatljiv hotel u sjeveroistočnom dijelu Europe. Izgrađen je prema standardima eco daisy te svojom ponudom i korištenjem prirodnih materijala prati trendove održivog razvoja turizma. Energiju za svoj rad dobiva iz izvora koji ne opterećuju okoliš. Osim proizvodnje električne energije solarnim sustavom, u potpunosti se grije termalnom vodom.
Više o projektu
Fotografije izgradnje SŠ Zabok - Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu CUT Zabok - lipanj 2023.
Fotografije izgradnje SŠ Zabok - Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu CUT Zabok - lipanj 2023.
Više o projektu
Ljetna škola gastronomije u Istri - Vinarija Rossi
U sklopu projekta ReCeZa učenici SSZabok i partnerskih škola nastavljaju tradiciju Ljetne gastronomske škole u Istri od 26. do 29.06.
Više o projektu
Stranica 1 od 1